Een lied in de nacht

Wakker liggen: Ik kende het nooit, maar de laatste maanden weet ik wat het is.

De stilte van de nacht is nooit echt stil. De rustige ademhaling van mijn slapende man, slapende kinderen die af en toe draaien in hun krakende bed, praten in hun slaap of hoesten in hun droom. Een piepende deur vanwege een windvlaag door het geopende raam, het tikkende geluid van de vlag tegen de vlaggenmast buiten, de eenzame motor van een passerende auto.

Ik luister naar de stilte en naar de geluiden van de nacht. Draaiend van mijn ene zij op mijn andere zij gaan mijn gedachten met mij op de loop. De nacht is bij uitstek het moment dat de boze – ja, ik geloof dat die bestaat – mijn gedachten probeert over te nemen. Nare fluisterstemmetjes in mijn hoofd, bangmakerij, onrust… Hij doet zijn best. Toch heb ik een manier gevonden om die narigheid te lijf te gaan.

‘God, breng een lied in mijn gedachten! Een lied van U!’

Wanneer ik Hem daar om vraag, geeft Hij het. Op die momenten ervaar ik zo sterk dat Gods macht sterker is dan elke duistere macht. Zodra ik Hem erbij roep, moet het duistere wijken. Een lied in de nacht… Zachtjes fluister ik de woorden die Hij in mijn gedachten brengt mee. Als kind leerde ik ontelbaar veel liederen, psalmen en melodieën. Heerlijk dat die allemaal zijn opgeslagen in mijn hoofd, zodat ze in wakkere nachten een weg vinden naar mijn denken.

‘Mijn Vader dank U wel dat U steeds bij mij bent… Dat U al mijn gedachten en verlangens kent!’ De woorden van het lied zijn er ineens en zachtjes fluister ik ze mee. Wanneer het lied uit is zijn daar nieuwe woorden: ‘God van trouw, U verandert nooit! Eeuwige, U mijn Vredevorst!’ Het lied loopt over in een psalm: ‘Maar de Heer zal uitkomst geven, Hij die ’s daags Zijn gunst gebiedt!’

Als ik de volgende morgen wakker wordt, weet ik dat ik met de liedteksten in slaap ben gevallen. Ik open mijn Bijbel en lees in Psalm 42:9: “De Here zal overdag Zijn goedertierenheid gebieden. ’s Nachts zal Zijn lied bij mij zijn!”

Ik wens het je toe in de lange, donkere nachten: liederen van Hem! Vraag Hem er maar gewoon om, want Hij is genadig!

 

nieskeselles.nl | Privacybeleid
Website door: MRT-ICT
Fotografie door: Anneke Kardol – Gerrits