De God van het verleden

In de tuin bij mijn ouders ligt een grote, zware kei. De kei is ongeveer een meter lang en een halve meter hoog. Boven de kei staat een lampje, die de kei in het donker verlicht. Dat is ook nodig, want op de kei zijn letters vastgepind, die samen een tekst vormen: ‘Geef de Heere de eer van Zijn Naam!’ (Psalm 29)

Iedere keer wanneer ik in mijn ouderlijk huis kom, zie ik de steen en lees ik de letters. De woorden herinneren mij aan moeilijke tijden in ons gezin. Mijn moeder was meerdere keren ernstig ziek, toen wij jong waren. Ik herinner mij hoe we aan de vooravond van een zware hoofdoperatie als gezin bij elkaar waren. Mijn vader zei: ‘Als mama hier door komt, zullen we een gedenksteen in de tuin plaatsen. Want God is zo goed voor ons.’

De gedenksteen kwam er, en tot op de dag van vandaag herinneren wij ons de goedheid en trouw van God, wanneer wij de steen zien en de tekst lezen: ‘Geef de Heere de eer van Zijn Naam!’ Hij is het waard onze lof en dank te ontvangen, want Hij is goed.

Psalm 63 spreekt ook over het herinneren van Gods trouwe zorg. In vers 8 schrijft David: ‘Voorzeker, U bent een Helper voor mij geweest!’ David roept bij zichzelf in herinnering Wie God was in het verleden. Dat geeft hem moed voor het heden en vrede voor de toekomst.

Wat zijn jouw herinneringen aan God in het verleden? Richt je eigen gedenkstenen op! Dat kan door er over te schrijven, maar ook door belangrijke woorden van God letterlijk zichtbaar te maken in en om je huis.

Zelf heb ik veel troost ontvangen door de woorden: ‘Wat bij mensen onmogelijk is, is mogelijk bij God!’ Deze tekst staat op meerdere plekken in ons huis. Op een poster aan de muur, op een emaillen bordje op de piano en in mijn stille tijd schrift, op zoveel plaatsen. Steeds als ik vertwijfeld ben, roep ik mijzelf in herinnering: ‘De Heere is een Helper voor mij geweest.’ ‘Geef de Heere de eer van Zijn Naam!’ ‘Want geen ding is onmogelijk bij God’!

 

nieskeselles.nl | Privacybeleid
Website door: MRT-ICT
Fotografie door: Anneke Kardol – Gerrits