Nieske Selles-ten Brinke | Meeleefgezinnen
Pleegzorg heeft mijn passie. Ik geloof dat wij in het klein verschil mogen en kunnen maken in het leven van kwetsbare mensen en kinderen. Ik kan dat niet in eigen kracht, maar geloof dat God mij alles geeft wat nodig is. Ik vind het belangrijk om onze kinderen op te voeden bij het geloof in God. Geloofsopvoeding is daarom een belangrijk thema in ons leven. Ik geef graag workshops over geloofsopvoeding en het vieren van christelijke feesten met kinderen. Ook vertel ik graag aan mensen die geïnteresseerd zijn in pleegzorg over onze ervaringen in de praktijk. De afgelopen jaren ben ik steeds meer gaan schrijven. Zowel boeken voor kinderen als voor ouders. Thema’s zijn geloofsopvoeding en pleegzorg. Ik hoop zo anderen te inspireren en te helpen bij hun zoektocht naar de plek die zij mogen innemen in de maatschappij.
Pleegzorg, Langdurige pleegzorg, Crisispleegzorg, Geloofsopvoeding, Schrijven, Bijbels Dagboek, kinderen, Vieren, Christelijke feesten, Geloof, Jezus, Biologische ouders, Pleegouders, Workshop, Boeken, Prentenboek
16469
single,single-post,postid-16469,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.1,vc_responsive

18 mei Meeleefgezinnen

Onze pleegzorgwerker is bezig met het uitdenken van een nieuwe vorm van pleegzorg.

Volgende week gaan we er samen wat over vertellen op een symposium voor professionals, die werken met ouders met een verstandelijke beperking.

Veel licht verstandelijk beperkte ouders, korter gezegd: lvb- ouders, hebben hun leven voldoende op de rit om zelf voor hun kinderen te kunnen zorgen. Mits er mensen in hun omgeving zijn die hen daarbij helpen. Zowel professionals als vrijwillige familieleden, buren of andere betrokkenen.

Soms groeit de zorg voor kinderen deze ouders echter toch boven het hoofd. Ze overladen hun kinderen wel met hun liefde, maar het ontbreekt hen aan inzichten om met moeilijke opvoedsituaties om te gaan. Zeker als de kinderen ouder en mondiger worden. Als de situatie, ook met hulp, onhoudbaar wordt kan het gebeuren dat kinderen tijdelijk of langer uit huis worden geplaatst in een voorziening voor pleegzorg.

Maar wat als er al veel eerder, het liefst vanaf de geboorte van het kind, een meeleefgezin betrokken is bij de ouders? Meeleefouders die het kind twee keer per week ophalen voor een paar uur spelen bij hen thuis. Meeleefouders die het kind een aantal keren per week ophalen uit school en hen begeleiden naar de zwemles. Meeleefouders kunnen het kind een weekend in de maand bij hen laten logeren en ze kunnen één keer per week koken voor de ouders. Dit allemaal om de ouders te ontlasten en om hen tijd te gunnen om tot rust te komen of om iets voor zichzelf te doen waardoor zij weer nieuwe energie krijgen. Meeleefouders kunnen ouders voorzien van adviezen als het gaat om het kopen van goede kleding. Ze kunnen helpen bij het opstellen van een boodschappenlijst met producten die goed en gezond zijn voor kinderen. Meeleefouders zijn ouders uit het eigen netwerk van de lvb- ouders of zij worden aan lvb- ouders gekoppeld door pleegzorg. Meeleefouders wonen altijd dichtbij de lvb- ouders, zodat er makkelijk over en weer contact gezocht kan worden.

Meeleefgezinnen zouden ook recht moeten hebben op ondersteuning vanuit pleegzorg, om de zorg die zij bieden zo goed mogelijk te kunnen doen.

Ik geloof er wel in: Meeleefgezinnen. Wat zou het mooi zijn als er door meeleefgezinnen meer kinderen kunnen opgroeien bij de eigen, biologische ouders. Ook al zijn dit lvb- ouders. Ook deze ouders hebben hun kind wat te bieden. Mogelijk komen de kwaliteiten van lvb-ouders beter tot hun recht als zij ondersteuning krijgen bij datgene wat ze niet of moeilijk kunnen. Daarom die meeleefouders!

Een nieuw idee… het staat nog in de kinderschoenen. Maar wel een idee dat toekomst heeft, denk ik. Ik ben benieuwd naar jullie visie op dit fenomeen!

 

3 Reactie's
 • Elise
  Geplaatst op 20:42h, 18 mei Beantwoorden

  Wouw ik vind het een geweldig idee! Dat dit niet eerder een vorm heeft gekregen!! Ik hou je blog in de gaten ik ben erg benieuwd naar de vormgeving van dit idee! Succes! Groetjes Elise

 • Anke van Treijen
  Geplaatst op 05:47h, 19 mei Beantwoorden

  Echt een fantastisch idee! Er zijn zoveel ouders die tussen wal en schip vallen….ze kunnen best voor hun eigen kindjes zorgen maar niet zonder hulp. Wat zou het fijn zijn als dit mogelijk gemaakt kan worden mbv officiele instanties! Top idee!

 • Marinus ten Brinke
  Geplaatst op 16:43h, 11 juli Beantwoorden

  Wat kun jij het goed en mooi verwoorden zeg. Echt een gave. Ook trots op je.

Geef een reactie