Nieske Selles-ten Brinke | Het verhaal van Pluis
Pleegzorg heeft mijn passie. Ik geloof dat wij in het klein verschil mogen en kunnen maken in het leven van kwetsbare mensen en kinderen. Ik kan dat niet in eigen kracht, maar geloof dat God mij alles geeft wat nodig is. Ik vind het belangrijk om onze kinderen op te voeden bij het geloof in God. Geloofsopvoeding is daarom een belangrijk thema in ons leven. Ik geef graag workshops over geloofsopvoeding en het vieren van christelijke feesten met kinderen. Ook vertel ik graag aan mensen die geïnteresseerd zijn in pleegzorg over onze ervaringen in de praktijk. De afgelopen jaren ben ik steeds meer gaan schrijven. Zowel boeken voor kinderen als voor ouders. Thema’s zijn geloofsopvoeding en pleegzorg. Ik hoop zo anderen te inspireren en te helpen bij hun zoektocht naar de plek die zij mogen innemen in de maatschappij.
Pleegzorg, Langdurige pleegzorg, Crisispleegzorg, Geloofsopvoeding, Schrijven, Bijbels Dagboek, kinderen, Vieren, Christelijke feesten, Geloof, Jezus, Biologische ouders, Pleegouders, Workshop, Boeken, Prentenboek
16448
single,single-post,postid-16448,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.1,vc_responsive

11 apr Het verhaal van Pluis

Pluis was weg vandaag. Uren heeft hij door de tuinen van buren gezworven. Ik was er behoorlijk door van mijn stuk gebracht. En nu moet je weten dat ik allesbehalve een dierenvriend ben. ‘Het is maar een konijn!’ zou je mij een aantal jaren geleden hebben horen zeggen.

Vandaag denk ik er anders over. Want dat konijn betekent zo ontzettend veel voor onze pleegzoon. Dat konijn vertelt hij dingen die hij tegen ons niet zeggen kan. Het konijn kan elke morgen op een begroeting rekenen. Door weer en wind zoekt onze vriend zijn kleine vriendje op. ‘Ben je wakker Pluis? Heb je ook zo fijn gedroomd vannacht?’

‘Mam, Pluis kent zijn eigen naam. Hij luistert naar zijn naam!’ Kwam zoonlief ons vanmorgen vroeg vol trots vertellen.

Waar onze vent steevast vergeet waar hij zijn tas en jas moet opruimen, waar hij vergeet zijn schoenen uit te doen voor hij binnenkomt, waar hij elke dag de rommel op zijn kamer onder zijn bed verstopt en daarbij het idee heeft dat hij keurig heeft opgeruimd, waar hij zijn gymspullen gemiddeld eens per maand kwijt is en waar hij nog elke dag herinnert moet worden aan tanden poetsen, schone onderbroeken en een opgemaakt bed, vergeet hij zijn Pluisje nooit.

Pluisje is een veilige haven voor hem. Pluisje zegt niets terug, maar luistert wel. Pluisje vindt niets gek en eist niets van hem. Pluisje is er gewoon en ondergaat gewillig alle knuffels die zijn baasje aan hem geeft. Onlangs kocht hij van zijn zakgeld een konijnenhalsband. Tegenwoordig gaat Pluis mee uit wandelen door de tuin en over straat. Hij vindt het prima. En zijn grote vriend komt helemaal tot rust. Pluisje is alles voor hem, en daarom was het even schrikken toen Pluis’ hok ineens leeg was vanmiddag.

Vriendlief had vanmorgen de bak met voer laten vallen. Pardoes voor het hok op de grond. Vlak voor hij naar school moest. Zijn ietwat gestreste moeder was vooral druk met hem achter de vodden aan zitten. ‘Schiet nou op, straks kom je te laat!’ Het mannetje werd er niet rustiger van en ruimde zo goed en zo kwaad als het ging het gevallen voer op. Hij rende vervolgens naar binnen om zijn tas en zijn fiets te pakken. Nog net op tijd stond hij klaar om met de andere kids en moeders mee naar school te fietsen. En het hok stond nog open…. Vergeten, in alle haast.

Toen ik ruim een uur rondjes had gelopen door tuinen van buren en die van onszelf bedacht ik dat ik het echt erg vond dat Pluis weg was. Ik, de dierenhater, vond het erg dat er een konijn weg was. Een simpel konijn. Maar Pluis is geen simpel konijn. Pluis is de baken van rust in het leven van een jongetje wiens hoofd altijd vol is met onrust.

Ik was dan ook werkelijk ontroerd toen Pluis gevonden werd. Onder de heg bij de buren. Verstopt. Uitgeput. Ik was ontroerd… om een konijn. Zijn konijn. Onze Pluis.

Geen reactie's

Geef een reactie