Nieske Selles-ten Brinke | Pas op met beelden // Op weg naar Pasen
Pleegzorg heeft mijn passie. Ik geloof dat wij in het klein verschil mogen en kunnen maken in het leven van kwetsbare mensen en kinderen. Ik kan dat niet in eigen kracht, maar geloof dat God mij alles geeft wat nodig is. Ik vind het belangrijk om onze kinderen op te voeden bij het geloof in God. Geloofsopvoeding is daarom een belangrijk thema in ons leven. Ik geef graag workshops over geloofsopvoeding en het vieren van christelijke feesten met kinderen. Ook vertel ik graag aan mensen die geïnteresseerd zijn in pleegzorg over onze ervaringen in de praktijk. De afgelopen jaren ben ik steeds meer gaan schrijven. Zowel boeken voor kinderen als voor ouders. Thema’s zijn geloofsopvoeding en pleegzorg. Ik hoop zo anderen te inspireren en te helpen bij hun zoektocht naar de plek die zij mogen innemen in de maatschappij.
Pleegzorg, Langdurige pleegzorg, Crisispleegzorg, Geloofsopvoeding, Schrijven, Bijbels Dagboek, kinderen, Vieren, Christelijke feesten, Geloof, Jezus, Biologische ouders, Pleegouders, Workshop, Boeken, Prentenboek
16733
single,single-post,postid-16733,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.1,vc_responsive

26 mrt Pas op met beelden // Op weg naar Pasen

Vaak pleit ik ervoor om het Paasevangelie zichtbaar te maken voor onze kinderen, omdat dingen die kinderen zien vaak beter en langer blijven hangen dan dingen die ze alleen horen.

Ik ben dus zeker voorstander van het inrichten van een thematafel, het uitprinten en neerzetten van Bijbelteksten en/ of het maken van bloemstukken.
Toch is er ook een kant waar ik voor wil waarschuwen, als het om beelden gaat.
Vorig jaar keek onze pleegdochter op school heel regelmatig het lied ‘Zie hoe Jezus daar loopt in Jeruzalem’. Ze bekeken het lied via YouTube en zongen het uit volle borst mee.
Voor veel kinderen was dit lied, met de daarbij behorende levensechte beelden, een favoriet in de weken voorafgaand aan Pasen. Maar o.a. bij onze pleegdochter zorgden de beelden ervoor dat ze veel medelijden kreeg met Jezus. Het verhaal van Pasen, de inhoud van Goede Vrijdag: het kwam niet meer binnen bij haar omdat ze voortdurend de beelden van YouTube op haar netvlies had. Het gaf haar een akelig gevoel, en ze wilde dat Pasen snel voorbij was.
Levensechte beelden: Ik pleit ervoor om die niet te kijken met je kinderen.
Jezus wil namelijk helemaal niet ons medelijden! Terwijl Hij met een zwaar kruis op Zijn rug de Via Dolorosa door strompelt, ziet Hij huilende en klagende vrouwen aan de kant van de weg staan. Ze zijn vol bewogenheid met Jezus. ‘Wat mooi’, zou je kunnen denken. Maar Jezus kijkt hen aan en zegt: ‘Huil niet om Mij, maar huil om jezelf!’
Misschien kijk je deze week naar the Passion met je kinderen. Misschien bezoek je Passie concerten. Ik ga daar inhoudelijk niet op in nu. Maar probeer wel te waken voor een gevoel van enkel bewogenheid en medelijden, als je je kinderen vertelt over het lijdens evangelie. Natuurlijk mogen we verdriet hebben om het lijden van onze Borg en Zaligmaker. Maar… huil niet om Hem… huil om jezelf! Probeer te beseffen waarom het nodig was dat Hij Zichzelf gaf aan het kruis. Denk na over de noodzaak van Zijn offer. Hij voor mij… daar ik anders de straf voor mijn zonden zelf had moeten dragen.
En doe dat pratend, en schrijvend, en tekenend. Doe dat lezend in de Bijbel en tijdens een knutsel verwerkingsopdracht. Maar waak voor het kijken van levensechte beelden met kinderen. Je zou daarmee namelijk zomaar je doel voorbij kunnen schieten….
Gods zegen en wijsheid toe gebeden!

Geen reactie's

Geef een reactie