Nieske Selles-ten Brinke | De ‘stel-dat’ maatschappij 2016
Pleegzorg heeft mijn passie. Ik geloof dat wij in het klein verschil mogen en kunnen maken in het leven van kwetsbare mensen en kinderen. Ik kan dat niet in eigen kracht, maar geloof dat God mij alles geeft wat nodig is. Ik vind het belangrijk om onze kinderen op te voeden bij het geloof in God. Geloofsopvoeding is daarom een belangrijk thema in ons leven. Ik geef graag workshops over geloofsopvoeding en het vieren van christelijke feesten met kinderen. Ook vertel ik graag aan mensen die geïnteresseerd zijn in pleegzorg over onze ervaringen in de praktijk. De afgelopen jaren ben ik steeds meer gaan schrijven. Zowel boeken voor kinderen als voor ouders. Thema’s zijn geloofsopvoeding en pleegzorg. Ik hoop zo anderen te inspireren en te helpen bij hun zoektocht naar de plek die zij mogen innemen in de maatschappij.
Pleegzorg, Langdurige pleegzorg, Crisispleegzorg, Geloofsopvoeding, Schrijven, Bijbels Dagboek, kinderen, Vieren, Christelijke feesten, Geloof, Jezus, Biologische ouders, Pleegouders, Workshop, Boeken, Prentenboek
16426
single,single-post,postid-16426,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.1,vc_responsive

27 feb De ‘stel-dat’ maatschappij 2016

Ik heb het twee keer gelezen. Het artikeltje dat zojuist op NOS.nl verscheen. En ja, het staat er echt.

Ouders kunnen zich al voor een zwangerschap laten testen op een mogelijk risico op ernstige ziekten bij een mogelijk kind dat ze misschien gaan krijgen….

Zelfs als er binnen de familie geen reden is om aan te nemen dat een mogelijk kindje deze ziekte mogelijk zou kunnen krijgen.

Ik moet eerlijk zeggen dat alle haartjes op mijn armen overeind gaan staan bij het lezen van dit nieuwsbericht. Ik ben nog maar amper bekomen van de schrik naar aanleiding van die vreselijke discussie in de politiek over het bestaansrecht van een kind met down…. De schokkende documentaire over het eigenhandig beëindigen van levens van mensen, van wie onder andere de naasten het leven van hun geliefde niet meer zien zitten…

En dan nu dit. Zonder dat de politiek hier van te voren over is ingelicht gaan ziekenhuizen aan alle aspirant ouders deze test aanbieden. Gewoon… omdat het kan!

Koortsachtig zoeken mijn gedachten naar de Schepper van het leven… de Onderhouder van het leven en Degene die ook ons stervensuur heeft bepaald. Waar is Hij, de grote Levensregisseur in dit hele verhaal? Waar is Hij, de Bron van het Leven in deze grote vraagstukken?

Stel dat… je ooit zwanger kan raken: wat een wonder!

Stel dat… je een kindje voldragen, levend ter wereld mag brengen: wat een wonder!

Stel dat… je als ouders met liefde en zorg er elke dag kan zijn voor dit unieke mensenleven: wat een wonder!

En nu? Nu zeggen we van kinderen die mogelijk niet helemaal zullen voldoen aan de maatstaven van een zinvol leven in onze maatschappij: ‘Nee, jij liever niet!’

Niet alleen de maatschappij zegt dat, nee ook ouders mogen dat zeggen. Nog voordat ze weten of ze überhaupt zwanger kunnen raken. Nog voor ze weten of God hen überhaupt wil zegenen met kinderen gaan ouders beslissen of ze wel een kind willen dat heel misschien wel kans maakt op een ziekte.

Lieve mensen, elk uur van ons leven is gegeven! Elke ademtocht is een zegen van God. Elke dag is een dag om te ontvangen, te delen en te dienen. Vanuit Gods liefde, mogen we liefhebben.

Dat is leven. Wat een zegen.

 

http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2089462-erfelijkheidstest-voor-alle-mensen-met-kinderwens.html

 

3 Reactie's
 • carola van der Spek
  Geplaatst op 07:51h, 11 maart Beantwoorden

  Mooi Nieske, het helpt misschien een beetje in de grote verwarring die is ontstaan.
  Deze duidelijke taal kan mensen helpen, denk ik, die zich wanhopig afvragen of er nog iemand het roerloze schip bestuurt.

 • Marjolein
  Geplaatst op 10:43h, 17 augustus Beantwoorden

  Oei! Die kwam even hart aan… Uit interesse voor pleegzorg (als alternatief voor een sluimerende kinderwens) las ik je blog.

  Helaas hebben ik last van een sluimerende familiehistorie vol met leed dat veroorzaakt wordt door een setje genen die je wel of niet hebt… Het besproken genonderzoek is voor mij van cruciaal belang. Ik bescherm mijn inderdaad potentiële kind door uit te laten zoeken of ik eigenaar ben van dit setje genen en als ik dit ben dan te kiezen om geen eigen kinderen op de wereld te zetten. Dit is voor mij nu eindelijk mogelijk gemaakt en wordt eindelijk vergoed (dit is bijna privé namelijk niet te bekostigen). Een erg moeilijk besluit, maar een kind met dit setje genen gaat levenslang pijn leiden, zal niet oud worden en zal zijn of haar gehele leven zijn of haar levenskwaliteit met de dag achteruit gaan… Die pijn en lage levenskwaliteit kan ik met alle liefde & geborgenheid van de wereld niet wegnemen, ik laat geen kind weghalen. Ik beslis simpelweg of ik wel of niet zwanger wil gaan worden. En wellicht op een andere manier invulling wil geven aan die kinderwens… Lijkt me een legitieme vraag…

  • Nieske Selles
   Geplaatst op 15:27h, 17 augustus Beantwoorden

   Hoi Marjolein
   Dank voor je openhartige reactie! Ik snap je worsteling.. in jouw geval! Het ging mij er vooral om dat de onderzoeken worden aangeboden aan alle stellen met een kinderwens. Ongeacht of daar gezien een familiegeschiedenis reden voor is. Dat bedoel ik met de ‘stel – dat ‘ maatschappij.
   Sterkte met jullie zorg… en ik hoop dat jullie de weg naar pleegzorg vinden. Nieuwe pleegouders zijn hard nodig!! Groeten, Nieske

Geef een reactie